Трафикът ни състарява

Близостта на дома до райони с много гъст градски трафик е свързана с по-бързо и по-малко здравословно остаряване, както беше потвърдено от екип от испански изследователи след изследване на данните на 3000 души над 60-годишна възраст в продължение на десет години.

Работата, извършена от учени от Здравния институт Карлос III към Министерството на науката, иновациите и университетите, потвърди, че хората, които живеят в близост до зони с голям трафик, са изложени на по-голям риск от по-големи физически и психически здравословни проблеми и от заболявания Хроники.

Изследването, чиито резултати са публикувани в списанието Environmental Health, е координирано от Националния епидемиологичен център на ISCIII и са участвали няколко болници и университети в Мадрид, Висшият съвет за научни изследвания и Училището по здравеопазване. (Съединени щати).

Изследователите започнаха от предишни данни, които свързват излагането на трафик с различни биомаркери, свързани с по-голямо биологично стареене, здравословни проблеми и увеличаване на смъртността поради различни причини , въпреки че те потвърдиха, че досега връзката между излагането на трафик, функционалното увреждане и риска от по-малко здравословно стареене.

Резултатите показват, че хората, изложени на по-висока плътност на трафика в близост до дома си, са натрупали повече физически и психически здравословни проблеми, усещат по-лошо възприемане на здравето, съобщават за проблеми с жизнеността и страдат от повече хронични заболявания с течение на времето.

Освен това проучването заключава също, че животът в близост до бензиностанция също увеличава рисковете за здравето при остаряването и изследователите са стигнали до заключението, че намаляването на замърсяването, свързано с градския трафик, трябва да бъде приоритет на общественото здраве, за да се улесни увеличаването на годините.здравословен начин на живот в напреднала възраст.