Мравките могат да надушат рак

The forest ant runs along the green moss

Ранното откриване на рак е от съществено значение в медицинските науки, тъй като колкото по-рано се диагностицира, толкова по-добри са шансовете за възстановяване на пациентите. Сега екип от френски учени установи, че мравките могат „надеждно“ да открият туморни сигнали .

Въпреки че това е основно изследване и все още са необходими повече експерименти, резултатите “са обещаващи “, казва водещият изследовател Баптист Пикере. Констатациите са публикувани в списание Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences . Миризмата на животните е метод, който може да увеличи степента на ранно откриване на рак, описват учените в статията си.
Туморните клетки се характеризират с променен метаболизъм, произвеждайки уникални модели на летливи органични съединения , които могат да се използват като ракови биомаркери. Според авторите на изследването, чрез обонятелно асоциативно обучение животните могат да бъдат обучени да откриват тези вещества .
Например, обучените кучета могат да откриват тумори в клетъчни проби или в проби от телесна миризма , но те не са единствените способни, съобщават те.
Сред насекомите, мравките – и особено «Formica fusca» – са показали забележителна способност за учене с екологично значими миризми; мравките имат “много фино” обоняние и могат да бъдат обучени лесно и бързо, казват те. За своето изследване изследователите присадиха човешки туморни клетки от рак на гърдата върху мишки и откриха, че мравките могат да се научат да различават миризмата на здрави гризачи от миризмата на животни, носещи тумори.
„Ние показваме, че мравките могат да открият наличието на рак в урината на мишки след кратко обучение“, обобщава Баптист Пикере от Université Sorbonne Paris Nord в своя Twitter акаунт.
Екипът обучи в три различни опита за няколко минути група мравки да свързват миризмата на тумора със захарна награда .
След това ги оставиха на арена, където имаше здрава и туморна урина, но без никаква награда , и те измериха предпочитанията си. „Открихме, че те прекарват повече време – 20 процента повече – до научената миризма (урина с тумор), отколкото до другата“, обяснява Пикере, сега в Института Макс Планк за химическа екология.
Химическите анализи потвърдиха, че наличието на тумор променя миризмата на урината , което потвърждава поведенческите резултати. „Нашето проучване показва, че мравките надеждно откриват туморни сигнали в урината на мишки и имат потенциала да действат като ефективни и евтини ракови биосензори “, заявяват авторите в своята статия, която публикува друга работа, извършена миналата година в проби от ракови клетки с подобни находки.

Пикере обаче подчертава, че са необходими повече експерименти, преди да се види “мравка онколог” , но тези “резултати са обещаващи”.