Деветте симфонии на Бетовен за един ден

Деветте симфонии на Лудвиг ван Бетовен се изпълняват тази неделя, в един ден, като едно от най-важните музикални събития в програмата на Европейската столица на културата 2022 в Нови Сад (Сърбия) .

Пълните симфонии на един от универсалните гении на музиката се изпълняват от Филхармонията на Белград и Дортмунд (Германия) под диригентската палка на немския маестро Габриел Фелц , създател на проекта.

Бетовенският маратон, който следва хронологичния ред, в който са композирани симфониите и се провежда в различни музикални зали в града, започна днес в 10:00 часа местно време (08:00 GMT).

Кулминацията му ще бъде Деветата симфония и Одата на радостта в концерт, който ще започне в 20:22 ч. на открито, на сцената на Новосадската музикална академия.

На този концерт ще се изявят над 200 музиканти , като към Белградската и Дортмундската филхармония ще се присъединят изпълнители от Словашкия филхармоничен хор.

Нови Сад е първата европейска столица на културата на страна, която не е член на Европейския съюз (ЕС), въпреки че Сърбия е кандидат за присъединяване.

Разположен на брега на река Дунав и известен със своето културно и етническо разнообразие, мотото на Нови Сад е „За нови мостове“ и символизира необходимостта от свързване на региони и народи в цяла Европа .