Безпокойство при юноши и “хеликоптерни родители”

Parent as energy vampire. Teenage girl getting a scolding from her mother in the living room

Психолозите препоръчват да се избягва прекомерната защита, като престанат да бъдат „родители на хеликоптери“ , за да изслушват подрастващите и да им предоставят инструменти за справяне с трудни ситуации. По този начин с тези ключове младите хора ще развият инструментите за решаване на трудни ситуации, които водят до безпокойство. Ето как психолозите Ника Васкес и Енрик Валс обясняват това на EFE, които усърдно се грижат за млади хора, страдащи от психични проблеми, които се проявяват особено по време на вземане на решения. Натискът от вземането на важни решения като кариера и получаване на добри оценки води до проблеми с тревожността и депресията . Децата, които страдат най-много от тези ситуации, са тези, които са получили свръхзащита и изключителна бдителност в развитието си, генерирайки нива на неудовлетвореност, когато нямат инструментите да се изправят пред усложненията.

РОДИТЕЛСКАТА Свръхзащита

Ника Васкес уверява, че друг негативен фактор е свръхзащитата и прекомерното ангажиране на родителите, така наречените „родители хеликоптер“, които не дават на децата никаква независимост и което ги кара да „виждат как 20 или 25-годишни момчета и момичета идват в училище. офис и кажете:„Не знам как да направя нищо, родителите ми са го направили вместо мен“. Родителите , в лицето на образованието и обучението, добавя психологът, „трябва да имат отношение на подкрепа и да им дават увереност, за да знаят, че могат, а не да вървят по пътя вместо тях“. Става дума за това да им кажете: „Вие го правите и аз съм тук, когато имате съмнения“, добавя той.

В противен случай, изправени пред сложни ситуации, се появяват проблеми и трудности, защото „ те нямат инструментите, за да могат да се справят с тях “ и „се появяват изключително високи нива на неудовлетвореност , които карат младите хора да се самонараняват в смразяващи проценти“.
Валс обяснява, че между 10 и 30% от испанските юноши , когато са изправени пред селективност, „ще имат безпокойство“ като „механизъм пред ситуация, която не контролират“.