Spotify стартира плейлист, посветен на иранските жени

Muslim woman in scarf with Iranian flag at sunset.Concept

Музикалната платформа Spotify пусна в понеделник официалния плейлист “Women of Iran” , стартиран с намерението да усили гласовете на иранските жени и техните съюзници по света .

Списъкът, организиран от иранско-американската Лейла Кашфи , асоцииран директор на платформата, се състои от 100 песни на изпълнители от различни стилове , като Shervin Hajipour, Snoh ​​​​Aalegra или Sevdaliza, наред с други. Темите говорят за борбата за живот под Ислямска република Иран и някои от тях конкретно за настоящите протести.

„Жените на Иран“ идва месеци след избухването на поредица от демонстрации срещу иранския режим след убийството на Махса Амини , 22-годишно кюрдско момиче, което беше арестувано през септември от т. нар. Морална полиция за носене на лоша рокля , ислямското було

Освен музика, платформата разкри и поредица от видеоклипове, в които ирански артисти от различни области споделят своите възгледи за свободата на изразяване.

Тази секция, която ще бъде разширена, първоначално се състои от номинираната за Оскар през 2004 г. актриса Шохре Агдашло, модната дизайнерка Париа Фарзане , комикът Маз Джобрани , музикантите Dubfire и Nostalgix , както и актрисата и певицата Googoosh .

В допълнение, тази година Американската звукозаписна академия може да признае певеца и текстописец Шервин Хаджипур с първа награда за песен за социална промяна за песента му „Baraye“ , която беше приета като „ химн“ по време на протестите срещу Амини. .

Наградите Грами ще бъдат раздадени в неделя, 5 февруари, в Crypto.com Arena в Лос Анджелис (САЩ).