Purple disco machine рестарт на диското

Германският продуцент Purple Disco Machine се издигна устойчиво, за да се превърне в един от най-универсално привлекателните артисти на международната музикална сцена. По пътя си към това да стане съвременният крал на диското, Тино Пионтек донесе със себе си страстта си към обширната история на жанра. Носител на факел и главен представител на уникалното наследство на диското, необикновеният обличащ се в Purple, създаващ хитове, преодоля пропастта между корените на диското и днешния мейнстрийм със своя незабавно разпознаваем семпладичен звук. Неговата широка привлекателност го прави един от най-интригуващите артисти на съвремието, еднакво умел в продуцирането на комерсиални хитове, насочени към ефира, или звуковото пренасяне на жадните за танци залагащи към 80-те години с неговия последователно развиващ се електро-фънк звук.

Толкова вкоренено в характера му, артистичното име на Tino Piontek Purple Disco Machine е преднамерена почит към неговия фънк герой Prince и латино-повлияния привкус на Gloria Estefan Miami Sound Machine. Звуковата идентичност на Purple Disco Machine разцъфтява в клубовете на Източна Германия, където процъфтява страстта му към диското и хауса. Израствайки, слушайки строго цензурирани радиостанции с техните рок клишета и пикантни балади, имаше един звук, който се открояваше за Tino Piontek – Italo disco. Прекарвайки всичките си пари и време в слушане на музика, в тийнейджърските си години той посещава складови рейвове в Дрезден, но любовта му към френския хаус предизвиква афинитет към диското, с артисти като Daft Punk, повлияли на интереса му към диджеите. Доказвайки в ранна възраст, че е човек с много таланти, след училище, той се обучава за готвач, докато работи в един от най-престижните ресторанти, наградени с Michelin в родния си град. Любовта му към музиката обаче остава толкова силна, колкото винаги, и в крайна сметка той печели пребиваване в клуб на име Grotte. Именно тук неговото процъфтяващо DJ майсторство напредна с осемчасови сетове и разбиране какво е необходимо, за да се организира автентична и енергична атмосфера.

Ранните му години като музикант преминават в продуциране на призраци и стартиране на проекти под различни имена. Разочарован от духа на времето на музиката от 2000-те, който беше заслепен от бялата вълна на EDM, Piontek взе решение да се оттегли от музиката през 2008 г., за да стане учител в начално училище – пишейки рекламна музика отстрани. Човек обаче никога не може напълно да се откаже от такава дълбока страст. Като такъв, Tino Piontek реши отново да прави музика за собствено удоволствие – диското пресича ритмите на шофиране, а от дълбините избуява Purple Disco Machine. Хит от 2012 г., наречен “My House”, доведе до вълна от търсене на немския продуцент и поредица от пълнители на дансинга помогнаха за установяването на моментално разпознаваемия звук на музиканта. По пътя към дебютния му албум от 2017 г. „Soulmatic“, той издаде сертифицирани хитове като “Body Funk” и “Devil in Me”, вторият от които включваше вокалите на Джо Килингтън. Докато танцовата общност се беше влюбила в харизматичния фънк, следващите години го превърнаха в международна звезда.

В съвременните времена той демонстрира чиста поп чувствителност, смесена с чисто желание да танцува с дискография от хитове, осезаеми за слушателите, независимо дали са у дома или на дансинга. Това беше очевидно както винаги по пътя към втория му албум „Exotica“, където Purple Disco Machine се разви, за да стане всеобхватен крал на радиото и стрийминга. Подходящо заглавие за изпълнител с над 1 милиард стриймвания, множество челни места в класациите на Airplay и множество платинени и златни сертификати за хитове като „Hypnotized“ със Sophie и The Giants, „Fireworks“ с Moss Kena и „Dopamine“ фута Eyelar. Той последва успеха на този албум с друго сътрудничество със Sophie and the Giants, което се превърна в хит #1 в европейските еърплей класации под формата на “In The Dark”.

Докато успехът последва Purple Disco Machine през последните години, той все още си остава очарователно резервираният германец, страстен към футбола, храната и, разбира се, кафето си. Тъй като той е узрял като артист и човек, той осъзнава кое е най-важното в живота му – семейството и преклонението към децата си, гарантирайки, че никога не пропуска важните събития и дати, независимо от това какво се случва в професионалната му сфера живот. Всъщност това му позволява да се потопи и да се наслади, когато свири пред хиляди, с неговата безгрижна личност, която никога не е по-подходяща, отколкото когато командва дансинга с идеално подстриганите си мустаци и колекция от тропически ризи. Независимо дали ще седите на най-високите сцени на фестивали като Tomorrowland, Coachella, EDC, и Parklife или диктуване на нагорещените дансинги на Glitterbox събития – той е преди всичко начало на партита. Но това не означава, че признанията не са дошли естествено заедно.

Уважението, което е спечелил от връстниците си през цялата си кариера, го е довело до това да стане #2 най-продаван Beatport изпълнител на всички времена и предпочитан ремиксьор за някои от най-добрите изпълнители в света. Хора като Дуа Липа, Сър Елтън Джон, Фетбой Слим, Лейди Гага и Ариана Гранде, сред много други, се надяват на него, за да вложат неговия положителен усет към диското в собствената си работа. Съвсем наскоро той беше удостоен с наградата “Грами” за 2023 г. за най-добро изпълнение на ремикс за неговата версия на “It’s About Damn Time” на Lizzo, истинско представяне на значението, което той изигра за връщането на диското обратно в мейнстрийма. Всеотдаен изпълнител и суперзвезда хитмейкър, влиянието му върху световната денс сцена ще бъде усетено за следващите поколения.