Google създава AI, който превръща текст в музика

Google създаде инструмент за изкуствен интелект, наречен MusicLM , който може да генерира многоминутни музикални парчета от текстови насоки и макар моделът да не е отворен за обществеността в момента , компанията вече сподели примери за това какво може да направи.

Artificial intelligence. Human head outline. virtual space technology. Music

В един от примерите изследователите призоваха за: „ Смесване на регетон и електронна денс музика , с космически, неземен звук. Предизвиква усещането да бъдеш изгубен в космоса и музиката ще бъде проектирана да предизвиква усещане за чудо, като същевременно е танцувална,” и MusicLM отговори с 30-секундно парче с ритми , инструменти и мелодии.

Щракнете тук, за да чуете различните проби :

https://google-research.github.io/seanet/musiclm/examples/

MusicLM също така е в състояние да пресъздава човешки звуци, като тананикане или свирене, и дори да възпроизвежда начина, по който би пеел оперен певец или хор.

Въпреки това, в примерите, които компанията е споделила, думите, които се пеят са мелодични , но не отговарят на нито един език.

В някои случаи вокалите и инструментите звучат малко пискливо, но в други е невъзможно да се направи разлика между MusicLM и създадените от човека версии .

Специализираната медия The Verge посочи, че компанията не планира да пусне MusicLM в момента и че една от причините са рисковете от неправомерно присвояване на творческо съдържание , както и възможно културно присвояване или погрешно представяне.