1 от 2 не спят достатъчно

Почти половината от децата и юношите не спазват препоръчаните часове сън през седмицата , процент, който се е увеличил с почти 6% между 2019 г. и 2022 г., белязан от промените в начина на живот в резултат на пандемията .

Това е едно от заключенията на проучването PASOS 2022 на фондация Gasol , на чиято презентация присъстваха министърът на здравеопазването Каролина Дариас и Пау Гасол днес, в четвъртък, разследване, което е оценило почти 3000 деца на възраст между 8 и 16 години за да разберете техния начин на живот и здравословно състояние.

Процентът на неспазващите препоръчаните часове сън се е увеличил с 5,8% за делничните дни, докато остава стабилен за почивните дни.

Националната фондация за сън, водеща организация в изследванията на съня, установява препоръките за часове сън според възрастовите групи. За деца между 6 и 13 години се установява между 9 и 11 часа дневен нощен сън , а за юноши между 14 и 17 години между 8 и 10 часа.

Както припомня проучването на Gasol Foundation, липсата на достатъчно сън е „фактор, силно свързан с вероятността от наднормено тегло или затлъстяване през детството и юношеството“.