„Тихи“ фойерверки

Dog looks out the window and watching the fireworks, Appenzeller sennenhund

„Тихите“ фойерверки или директно искането за забрана на използването на фойерверки от физически лица са някои от тенденциите, които отбелязват празнуването на коледните празници тази година в Белгия за защита на животните , съобщиха местните медии днес.

Организацията в полза на животните Gaia днес призова белгийското федерално правителство да направи необходимото, за да наложи вето върху използването на фойерверки и петарди , тъй като те засягат животните, домашни или диви, които имат много по-фин и по-чувствителен слух, уточнява френскоговорящият канал RTBF.

„ Много животни ще умрат или ще бъдат ранени от новогодишните фойерверки, защото засегнатите политици не са взели необходимите мерки. Това е суровата реалност“, подчертава Gaia в изявление, публикувано днес на уебсайта си.

Някои общини в Белгия вече решиха точно да забранят използването на фойерверки или, какъвто е случаят в град Марчин (изток), да наложат „безшумни“ фойерверки или с ограничен шум от 19 декември, казва Sudinfo. От своя страна регионът на Брюксел забрани фойерверките между 23 декември и 9 януари .