Мозъкът на китоподобните разкрива тайни за Алцхаймер

Caudal fin of Sperm whale (Physeter macrocephalus), Pico island, Azores.

Екип от учени в Шотландия са идентифицирали лезии, подобни на невродегенеративната болест на Алцхаймер при китоподобните. По този начин нещо, което е било наблюдавано само при хора , е било открито при други видове , обяснява Марк Даглаиш, патологът, участващ в откритието.

Разследването е извършено от аутопсии на делфини , които са се оказали заседнали на брега на Шотландия. Екипът от експерти искаше да обясни дезориентацията на тези животни, които в напреднала възраст са се озовали на брега. Освен това те се надяват да използват находката, за да подобрят разбирането на болестта при хората.

„Видяхме същите признаци на патология, които бихте намерили при хора с Алцхаймер“, обясни Даглиш, ръководител на патологията в университета в Глазгоу и ръководител на изследването, публикувано в European Journal of Neuroscience.

ПРИЛИКИ С ХОРАТА
Изследователят Тара Спирс-Джоунс, ръководител на областта на невродегенерацията в Университета на Единбург, се зае със задачата да търси прилики между лезиите в мозъците на китоподобните и хората.

Спайърс-Джоунс е открил при видовете делфини съвместното съществуване на амилоидни плаки, „явление, което се среща при здрави хора с напредване на възрастта“, заедно с „неврофибриларни възли“, другата необходима съставка за развитие на деменция.
Симптомите, открити при китоподобните, казва изследователят,

“наподобяват ранните етапи на човешкия Алцхаймер, а не неговия пълен късен стадий.”

ВАЖНОСТ НА ПРОУЧВАНЕТО

„Много е важно да се изследват и разбират други видове “, потвърждава Спайърс-Джоунс, за разработването на лечения като американския Леканемаб, който „ променя хода на заболяването и забавя когнитивното влошаване“ , лекарство, което „без да действа с животни не бихме могли” да развием