Лошият сън е рисков фактор за загуба на слуха

Asian young man feel angry girlfriend having conflict domestic problem. New marriage man and woman feel heartbroken for quarrel conflict while sit on bed in bedroom. Family problem-separation concept.

Изследователи от Катедрата по превантивна медицина, обществено здраве и микробиология на Автономния университет в Мадрид, Мадридския институт за аванзандо изследвания (Imdea) и Консорциума за мрежови биомедицински изследвания (Ciberesp), анализираха информация от повече от 230 000 участници, участващи в проучване на качество на съня, което установи, че лошият сън увеличава риска от загуба на слуха при хора на средна възраст и по-възрастни.

Тази работа е публикувана в „Ear and Hearing“, официалното научно списание на Американското дружество по слуха. В него бяха анализирани различни аспекти на лошото качество на съня , характеризиращи се с представяне на нощно хъркане, сънливост през деня, безсъние, затруднено ставане сутрин и нощен хронотип и как те влияят върху риска от загуба на слуха.

Резултатите от изследването показват ясен „повишен риск от загуба на слуха при тези хора, които имат по-лошо качество на съня “, както е обяснено от д-р Умберто Йевенес-Брионес, постдокторантски изследовател в Департамента по превантивна медицина и обществено здраве в Autonomous Мадридският университет и първият подписал проучването: „Лошото качество на съня изостря шансовете ни за развитие на загуба на слуха в бъдеще, увеличавайки риска с до 49%.“

„Недоспиването в правилните часове през нощта би увеличило риска от загуба на слуха при тези хора с по-лошо качество на съня “, каза д-р Франсиско Феликс Кабайеро, професор в същия отдел и втори автор на изследването.

Д-р Yévenes-Briones добави, че “тъй като има ефективни интервенции за подобряване на качеството на съня, нашите резултати могат да отворят нов път за превенция на загубата на слуха.”