Лекарства за деца с помощта на 3D принтер

Computer graphics of industrial robot 3D printing sculpture. Automation and mechanization of production processes.

Аптечната служба на болница Vall d’Hebron в Барселона ще стартира изпитване през следващите седмици, за да тества ефикасността, поносимостта и нивото на приемане на педиатрично лекарство, създадено с помощта на 3D принтер, първото лекарство, създадено с тази технология в Европа.

Както беше обяснено от ръководителя на отдела по фармация на детските и женските болници на Вал де Хеброн и изследовател от групата за основна, транслационна и клинична фармация на Изследователския институт Вал де Хеброн (VHIR), Мария Хосеп Кабаньас, тази система позволява на приготвяне на лекарства с персонализирани дози от активното вещество за всяко дете и избягва възможни грешки при администрирането.

ПРОМЕНЯЕМИ ВКУСОВЕ И ЦВЕТОВЕ
В допълнение, новата формула се надява да подобри опита на пациентите и техните семейства благодарение на факта, че имат приятни вкусове, миризми и цветове, които могат да се променят между различни опции.3D принтерът, с който изследването ще позволява приготвянето на лекарства в полутвърди и дъвчащи форми, подобни на желирани зърна , от активния принцип, комбиниран с подходящи ексципиенти.

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ДОЗИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

За разлика от масово използваните лечения със сиропи, тази иновативна магистърска формула позволява създаването на лекарства с персонализирани дози за всяко дете според неговото тегло и клинични характеристики.

„Досега семействата са тези, които трябва да дозират лекарството чрез измерване на обема на сиропа, но този нов метод е много по-удобен и избягва възможни грешки в дозата, която се прилага“, повтори Кабаньас.