Защо яденето на шоколад е приятно?

Assortment of chocolate bars and cocoa powder shot from above. Hazelnuts, almonds, dried orange slices, cinnamon sticks and vanilla beans complete the composition. Predominant color is brown. DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.

Учени от университета в Лийдс (Обединеното кралство) откриха защо шоколадът е толкова пристрастяващ и приятен . Това е процес, при който когато шоколадът влезе в контакт с устата ни, се освобождава филм, който покрива езика и други повърхности на устата. В този филм шоколадът се усеща в устата като нещо меко и приятно на допир и вкус.

Професорът по колоиди и повърхности в Училището по хранителни науки и хранене в Лийдс, Анвеша Саркар , посочи, че науката за смазването дава представа за това как се усеща храната в устата. Благодарение на това могат да бъдат проектирани храни, които увеличават удоволствието с по-добри текстури и вкусове.

Ако един шоколад има 50 процента мазнини или 15 процента, в устата ще се образуват капчици по същия начин и това създава усещането за шоколад. Мазнината има много важна функция, когато парче шоколад влезе в контакт с езика. . Впоследствие твърдите какаови частици се освобождават и стават важни по отношение на тактилното усещане.

Проучване, публикувано в научното списание „ ACS Applied Materials and Interface “, показва как са извършили тестове, които се състоят от използване на луксозна марка черен шоколад върху повърхност, подобна на 3D език. Учените са използвали различни аналитични техники като трибология .

Трибологията е да се знае как течностите и повърхностите си взаимодействат. В този случай имаме предвид как слюнката взаимодейства с шоколада.