Древните българи открили панталоните

Едва ли днес някой би могъл и да си помисли, че мъжете по света биха могли да носят като долна част от облеклото си нещо различно от панталони. В различните свои видове: дънки, джинси, анцуг, потури, карго, каки, те остават неотменна част от мъжкото облекло. Не са много хората у нас, които обаче знаят, че панталоните са открити от древните българи, което е поредният повод за национална гордост.

Първите народи, за които има останали писмени сведения още преди новата ера, че са носили панталони, са скитите, или иначе казано тракийските племена на Балканския полуостров. Панталоните са били част от тяхната бойна униформа.

Необходимост

Тракийските мъже, които били доста войнствено настроени и често водели битки със съседите си, разбрали, че не ездата на кон без седло и с голи крака причинява често протриване на кожата и болка на определени деликатни места. Качването на кон с гръцките туники хитони пък не само че изобщо не е удобно, но и направо пречи на воина да размахва меч, да хвърля копие и да опъва тетивата на лъка.

Ето защо те започват да обличат от кръста надолу дреха, която им дава възможност при необходимост бързо да се качват и да слизат от коня, да бягат и не ги ограничава и спъва при извършване на различни движения.

Дрехите, снабдени с крачоли, свързани и закрепящи се за долната част на торса, са прототипите на днешните панталони. Тяхната практичност е осъзната и от останалите конни народи и в следващите векове те стават предпочитани и от номадите от Азия, сред които са и прабългарите.

Като народи, усвоили тънкостите на лова, номадите изработвали своите примитивни панталони от кожите на убитите диви животни. Този тип гащи, освен че е много удобен при водене на бойни действия, топлел краката и слабините на притежателите си.

Варвари

Кожените панталони обаче далеч не били посрещнати с възторг от т.нар. цивилизовани общества като Древна Гърция и Древен Рим.

Хората в тях са смятали панталоните с крачоли за облекло, носено от варварите и проститутките.

Няколко века по-късно обаче варварските гащи започват да навлизат постепенно, първо като част от униформата на древноримските легионери, на които често се налагало да се бият и нощуват на открито в студените отдалечени римски провинции.

И смело може да се каже, че именно ненавижданите от тях до този момент варварски гащи спасили живота им.

След завръщането си в Рим легионерите постепенно започват да предават новата мода и на останалата мъжка част от населението.

Все повече римляни започнали да захвърлят тогите или да обличат под тях дългите гащи в студено време.

За разлика от Рим, в Древна Гърция обаче бойкотът на панталоните с крачоли продължава доста по-дълго. Когато се говори за панталоните, носени от легионерите и от хората в Рим обаче, трябва да се направи уточнение, че това са три четвърти гащи до под коленете, което давало възможност да се носят със сандали, и то така, че да не се виждат.

Египет

Въпреки че първите горни гащи са измислени от прадедите на българите, най-ранното тяхно изображение е открито в Египет. В

ърху изображението са нарисувани двама мъже с къси панталони. По-светлият цвят на лицето показва, че това вероятно са врагове, взети в плен. Което дава отговор на въпроса как са се появили панталоните в Египет. Н

ай-старите открити горни гащи, уви, за съжаление, също не са от българските земи. Те са намерени в гробница в Китай и според специалистите са на около 3300 години.

Прави впечатление, че шарките по тях са близки до тези, характерни за типичната тракийска керамика, намерена в българските земи. Как обаче праисторическите гащи са се озовали от Балканите чак в Китай?

Отговор на този въпрос дават откритите при разкопки в Китай бели мумии, за които по генетичен път, чрез изследване на ДНК, е установено, че са на балкански жители, най-вероятно траки.

Така към останалите неща, които българите са дали на света, трябва да бъдат прибавени и съвременните панталони.

Джинси

Всички знаят, че най-често използваният тип панталони по целия свят са дънките. Оказва се обаче, че в родината на дънките, Америка, те не се наричат така, а „джинси“. Откъде и как тогава у нас се е появила думата „дънки“? И какво означават двете думи: „джинси“ и „дънки“? Отговорите на тези въпроси са доста интересни и любопитни.

Произходът на думата jeans е италиански и идва от името на Генуа – Genes. Там се е произвеждал дебелият и груб плат, който се е внасял в Съединените щати.

От този плат са се правели джинсите, предназначени първоначално за работни дрехи на златотърсачите, строителите и униформи на моряците.

Що се отнася до българското им название „дънки“, неправилно у нас смята, че то име нещо общо с английското име на магаре donkey. Не, няма нищо общо. Названието идва от грешното произнасяне на думата „дънгари“, която е названието на другия разпространен плат, използван за ушиването на този тип панталони.

Името идва от селцето Донкари в Индия, където се отглежда памукът за изработката на този плат.

Деколте

Освен панталоните от Балканите идва и друга част от съвременното облекло – дълбокото женско деколте. То става модерно през XVIII и XIX век в столицата на модата – Париж.

От запазени фрески се вижда, че тази привличаща мъжките погледи дамска част от тоалета е съществувала още в т.нар. микенска цивилизация на остров Крит отпреди 3500 години.

В действителност обаче, ако човек се вгледа в намерените в българските земи фигурки на езически идоли и божества още от бронзовата епоха, ясно се вижда, че дрехите, с които те са облечени, също имат доста разтворени и дълбоки деколтета.

Според чешкия ориенталист проф. Бедржих Хрозни микенската цивилизация и култура, в това число и облеклото и модата, търпят силно влияние от миграции на древни балкански народи, най-вече траки.

Всъщност намерените археологически находки на остров Крит разкриват и нещо още по-важно. А именно, че благородническата и управляващата класа на минойското общество се е състояла от траки.