Джансу Дере е изчезнала при земетресението в Турция

Зловеща кампания обяви едни от най-известните турски артисти за изчезнали или мъртви след земетресението преди дни. В Тик Ток някои от тях бяха обявени за жертви, след като се появиха техни клипове с надпис RIP („Почивай в мир”). Подобно видео можете да видите тук.

Една от тези звезди е популярната и у нас Джансу Дере („Езел”, „Мрежа от лъжи”). В Бразилия тя пожъна успех през последните месеци със сапунената сага “Maйка”, а у нас – с “Мрежа от лъжи”. Испански медии сочат, че е сред изчезналите след трусовете в южната ни съседка.

Дере е родена в Анкара през 1980 г. и е дъщеря на турски имигранти от Гърция и България. Тя съчетава следването си по археология във Факултета по литература на Истанбулския университет с работа в рекламни клипове, тъй като по това време вече се отличава с физиката си. До такава степен, че тя е избрана за Мис Вселена през 2000 г., но не може да присъства на конкурса по решение на турското правителство, тъй като той се провежда в съседен Кипър, страна, която от години е в конфликт с Турция.

Това обаче е началото на кариерата й като модел и през 2002 и 2003 г. тя участва на модни подиуми в Париж за важни марки и известни фотографи. Първата й възможност на малкия екран идва в сериала „Метропалас“ през 2004 г., в който тя вече е главно действащо лице. Тя се превърна в звезда и с „бума“ на турските сапунени опери и славата й се разпространи по целия свят. В Испания, страна, в която тя често пътува на почивка, получи награда в края на 2021 г. от испанско-турската Търговска камара за професионалната си кариера. Точно в Мадрид тя разбира, че току-що е получила още една награда: за най-добра актриса в чуждоезичен телевизионен сериал на наградите Produ, латиноамериканските Еми.

Като филмова актриса Джансу Дере участва в продукции за големия екран от 2006 до 2011 г., където се откроява с красотата си.

Мексиканският сайт mediotiempo.com обяви, че никъде в публичното пространство няма информация, че тя е пострадала при земетресението в турция, но испанският вестник “Ел Периодико” съобщи, че е изчезнала. Има обаче роднини на някои актьори, които са сред ранените. Някои от най-известните турски актьори вече са откликнали да помогнат и са дарили пари. Къванч Тътлъту, Мустафа Чечили, Едъш, Селил Налчакан и Хакан – Дерия Балта са предложили финансова на помощ на засегнатите в Турция и Сирия. П резидентът на Съюза на професионалните филмови и телевизионни продуценти Тимур Савчи посочи, че актьорите вече се организират да помогнат и да дадат “подкрепа за закупуване на каравани, генератори и хранителна помощ”.