Денят, в който е роден кралят на регето

Робърт Неста Марли, по-известен като Боб Марли, е роден на 6 февруари 1945 г. в Ямайка. Кралят на регето щеше да навърши 78 години, ако не беше фактът, че почина от рак на кожата , метастазирал в белите дробове и мозъка, едва на 36 години (на 11 май 1981 г.).

Ямайският певец и текстописец е бил в групи като The Wailers и Bob Marley & The Wailers . Но преди всичко той е известен в цял свят с разпространението както на реге музиката, така и на растафарианското движение , на което той беше напълно отдаден член.

Ако трябваше да подчертаем някой от най-големите му хитове, нямаше как да не споменем No Woman, No cry, I Shot the Sheriff или Redemption Song . Компилационният албум Legend, издаден посмъртно през 1984 г., е най-продаваният реге албум в историята, с 15 платинени записи в Съединените щати и повече от 25 милиона копия, продадени в световен мащаб.

Също така е вярно, че всяка легенда има своите светлини и сенки , а това е, че вдовицата на Марли написа биография, в която разказа как певицата има само един чифт бельо, което трябва да пере всяка вечер или, например, Тя се мести в Кингстън, за да живее с няколко любовници , като трябва да се грижи за някои от онези деца, родени извън брака, които наброяват около 13 извън брака.