Всички носители на Оскарите 2024 г

И тази година се провеждат най-очакваните и важни награди в света на киното. В това 96-о издание Оскарите отново се украсиха със станалия вече легендарен червен килим (златният от предишните години не беше добре приет от повечето пуристи). И този „червен килим“ е мястото, където се случва първото действие на вечерта, появата и позирането на всички поканени и номинирани артисти.

Тази година сред жените най-използваният избор е черното, следвано от метални и пастелни тонове. За нас и според нашата скромна визия най-добре облечената без съмнение е Ема Стоун , която носи страхотен пеплум в цвят мента.

При мъжете стилът обикновено е по-малко коментиран поради слабата им игра, които са искали да изберат най-много панталони с кльош. Този, който привлече вниманието и е един от любимите ни, особено като най-рисков, е Юджийн Лий Янг с избора си на червен стил от две части с дълга пола със сатенен шлейф.

След като местата бяха заети, галата започна. Американският комик Джими Кимъл откри това ново издание с комедиен скеч, симулиращ сцена от филма „Барби“ заедно с актрисата Марго Роби. Малко след това комикът вече се появи на сцената и посочи Холивудската академия, че не е номинирала Геруиг, режисьор на Барби, в категорията за най-добър режисьор или Роби в раздела за най-добра главна актриса, нещо, което предизвика шум. когато бяха обявени номинациите за тази церемония по връчването на Оскар.

Продължавайки с монолога си, Кимъл припомни миналогодишната стачка на сценаристите и рисковете, които крие изкуственият интелект за бъдещето на качественото кино. Kimmel покани на сцената представители на сценаристите, звуковите инженери, водещите, техниците и други професионалисти, които правят възможно продуцирането на филми, на които милиони хора се наслаждават всяка година.

Един от най-забавните моменти на вечерта беше моментът на връчването на Оскар за най-добри костюми. Джими Кимъл си припомни, когато на Оскарите през 1974 г. мъж прекъсна церемонията гол по средата на предаването на живо. Това беше моментът, в който Джон Сина, актьорът и бивш кечист, се появи чисто гол (покрит само с плика от победителя за най-добър костюм).

ПОБЕДИТЕЛИ

Тази 2024 г. големият победител без съмнение беше „Опенхаймер“ , филм, който успя да спечели 7 от 13-те , за които беше номиниран, включително за най-добър филм, най-добра режисура, най-добър актьор, най-добър поддържащ актьор, най-добра фотография, най-добър саундтрак и по-добър монтаж. Вторият голям победител беше “Горките създания”, който спечели 4 от 11-те номинации, включително за най-добра актриса, най-добра продукция, най-добри костюми, най-добър грим и фризьорство.

Най-добър филм:

“Опенхаймер”

Най-добър поддържащ актьор:

Робърт Дауни Джуниър, за „Опенхаймер“

Най-добра актриса в поддържаща роля:

Da’Vine Джой Рандолф, за „Тези, които остават“

Най-добър адрес:

Кристофър Нолан, за „Опенхаймер“

Най-добър международен филм:

„Зона на интерес“

Най-добър оригинален сценарий:

Артър Харари и Жюстин Триет за „Анатомия на падането“

Най-добър актьор:

Килиън Мърфи, за „Опенхаймер“

Най-добър адаптиран сценарий:  

Корд Джеферсън, за „Американска фантастика“

Най-добра фотография:

„Опенхаймер“

Най-добра актриса:

Ема Стоун, за „Горките създания“

Най-добър монтаж:

„Опенхаймер“

Най-добър звук:

„Зона на интерес“

Най-добър саундтрак:

„Опенхаймер“

Най-добър производствен дизайн:

„Горките създания“

Най-добър костюм:

„Горките създания“

Най-добър грим и прическа:

„Горките създания“

Най-добри специални ефекти:

„Гозила минус едно“

Най-добра песен:

„За какво съм създаден?“ на Били Айлиш в “Барби”

Най-добър анимационен филм:

„Момчето и чаплата“

Най-добър документален филм:

“20 дни в Мариупол”

Най-добър художествен късометражен филм:

„Чудесната история на Хенри Шугър“

Най-добър документален късометражен филм:

„Последният сервиз“

Най-добър късометражен анимационен филм:

“Войната свърши! Вдъхновен от музиката на Джон и Йоко”