Вече сме унищожили една трета от горите на Амазонка

Flames and smoke curtain of a forest fire in the Brazilian Amazon.

Повече от една трета от горите на Амазонка са унищожени от човешка дейност , много по-голяма степен, отколкото се смяташе досега, предупреждава международен екип от 35 учени в статия, която ще бъде публикувана в петък в списание Science .

Учените твърдят, че количеството замърсяващи емисии, получени от това разграждане, е същото или дори по-високо това, произведено от обезлесяването в Амазонка.

РАЗШИРЕНИЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

По-конкретно, изследователите установиха, че 38% от горската площ е била засегната, временно или постоянно, от човешка дейност – площ десет пъти по-голяма от тази в Обединеното кралство.

Деградацията се различава от обезлесяването по това че използването на засегнатата земя не се променя – тоест тя продължава да бъде гора – въпреки изчезването на повечето дървета и растителност.

Основните причини за деградацията, идентифицирани от учените, са горски пожари , незаконна сеч , промени в растителността , които се случват в близост до обезлесени райони и екстремна суша .

Учените изчисляват, че тези четири фактора ще продължат да произвеждат големи количества замърсяващи емисии , дори ако обезлесяването в Амазонка бъде напълно премахнато. Поради тази причина те предлагат създаването на системи за мониторинг които вземат предвид тези заплахи за околната среда, освен потискането на сечта.